A biotechnológiai cégek új célja, hogy a fakitermelés növelése érdekében gyorsan fejlődő fákat hozzon létre - a GM-fafarmok megjelenése ezzel együtt a hagyományos, természetes erdők megóvását is szolgálhatja.
A biotechnológiai cégek minden évben összegyűlnek, hogy az aktuális trendek, fejlesztések tükrében az ágazat - mert ma már valódi iparággá vált a biotechnológia - jövőjéről eszmét cseréljenek. Génmanipulált növényeket eddig főleg az élelmiszeripar számára fejlesztettek ki, amelyek körül a mai napig nagy viták zajlanak, hiszen többen megkérdőjelezik, hogy a genetikailag módosított zöldségek, gyümölcsök vagy gabonafélék fogyasztása, feldolgozása biztonságos volna.
Az ez évi konferencián viszont már nem az élelmiszergyártásé a főszerep. Az ágazat egy új irányba kíván elmozdulni, mégpedig a génmanipulált fák létrehozása felé.Amennyiben tényleg valósággá válnak az elképzelések, úgy a GM-fatermelés révén a faipar jövőjét beárnyékoló felhők egy csapásra eltűnhetnek. A „megpiszkált” fafajták gyorsabban nőnének, így feldolgozásuk is hamarabb történhetne meg. Ugyanakkor egyik ilyen faj sem volna képes fennmaradni emberi segítség nélkül, ami a faipar számára esetleg hátrányt jelenthet.
Több kutató a konferencián már jelezte aggályait a tervekkel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy egy ilyen fejlesztés esetén körültekintőbben kell eljárni, mint ahogy a génmanipulált gabonafélékkel tették. Azok esetében ugyanis több vizsgálat jóval az alkalmazásuk és a termékek kereskedelmi megjelenése után történt csak meg. Ez pedig a közvélemény nemtetszését váltotta ki, ami végső soron a genetikailag módosított termékek fogyasztásának csökkenésével járt.
Szép számmal akadtak olyanok is, akik az új irányvonalat kifejezetten üdvösnek tartják. Szerintük a génmanipulált fafélék megjelenése a közvélemény számára sokkal elfogadhatóbb, mint a GM-élelmiszereké. Miután a fa élelmiszerként nem kerül hasznosításra, így az emberi szervezetbe kerülésével sem kell olyan részletesen foglalkozni, mint az élelmiszerek esetében.
A génmanipulált fák mellett voksolók szerint ez a beavatkozás egyáltalán nem idegen, vagy különösen új az emberiség részéről. A növénytermesztés, a különleges fajok tenyésztése, keresztezése már hosszú-hosszú ideje folyik. A fák mindeddig azért kaptak eddig kisebb figyelmet, mivel túl lassan nőnek, így keresztezésük eredményességét nehéz megítélni.
A genetika terén történt fejlődés viszont lehetőséget teremt ma már arra, hogy a fák fejlődését jóval gyorsabbá tegyék, így a génmanipulált, ipari célokat szolgáló fajok létrehozása is megkezdődhet.A fák növekedési ütemének meggyorsítása valóban mesébe illő. Az egyik szakértő szerint a két fafajta keresztezésének első ciklusa általában 10 évet vesz igénybe. A génmanipulált fajták esetében viszont ez az idő 6 hónapra csökken.
Természetesen rengeteg kérdés merül fel a genetikailag módosított fák jövőbeli megjelenésével kapcsolatban. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az új fajoktól mindenképpen meg kell óvni a természetes fákat, az erdőket. A szakértők viszont ettől nem tartanak. Véleményük szerint éppen a kitermelési céllal létrehozott fafarmok teszik lehetővé, hogy a mai természetes erdők fennmaradhassanak. Hiszen több fát dolgozhatnak fel a faipari cégek azzal együtt, hogy minden természetes erdő is megmaradhat.